Forsidebilde: Laila og Tarald Ueland på Stafett for livet. Bildet over: Laila og Tarald Ueland i samtale med Anne Britt Hauge som har kjøpt cd-en "Sommerfugl". Alle foto: Brit Rønningen

«Sommerfugl» for livet

Lillian Ueland døde for to og et halvt år siden i kreft, men i Ravnanger idrettspark på Askøy lever diktene hennes videre og inspirerer folk til å leve.

ASKØY: Vel ute av bussen på Ravnanger terminal står jeg uventet ansikt til ansikt med en venn. Vi er på vei til det samme, Stafett for livet, lørdag 2. juni. Min venn skal gå for en venn som har kreft. Det var datteren som informerte henne om arrangementet. Fremme ved Ravnanger idrettspark tar vi farvel.

Jeg er her på grunn av Lillan Ueland. Hun rakk å gi ut to diktsamlinger, Mot nye horisonter og Livets fargespill, før hun døde av kreft i 2015. Førstnevnte ble utgitt på misjonseide Sambåndet Forlag. Nå er det blitt musikk av diktene, og resultatet er cd-en Sommerfugl som nettopp er kommet ut og som nå skal lanseres på Stafett for livet. Sambåndet har tidligere fortalt hvordan pianist og komponist John Vegard Schow og låtskriver og sanger Heidi Lambach ble med på prosjektet.

24 timer
Stafett for livet varer i 24 timer. Det skal symbolisere kampen en kreftpasient går gjennom og visualiserer at det alltid, døgnet rundt bør være noen på banen for den som er syk, fordi sykdommen ikke tar pauser eller ferie. Stafetten foregår ved at lag bestående av for eksempel familie, venner, skoler eller arbeidsplasser deltar i 24 timers stafett. Bak hvert lag er det en historie – et menneske som laget vil støtte eller minnes.

‒ I dag er det bare én øy som gjelder, og det er Askøy, sier konferansier Tony Ågotnes.

Programmet begynner med at en ung gutt med navn Adiston synger en sterk versjon av Leonard Cohens Halleluja før flere talere slipper til.

Feire livet
‒ Stafett for livet er en stafett hvor vi vil feire livet og glede oss over livet. Har vi noe bedre vi kan dele? Vi gleder oss over livet, slår stafettleder Oddvar Jensen fast.

John Vegard Schow på keyboard, Johann Sebastian Blum på cello og Heidi Lambach sang og fløyte.

Assisterende generalsekretær i Kreftforeningen, Ole Alexander Opdalshei, er opptatt av det som forener de 2000 som skal delta på Stafett for livet.

‒ Kreft er det som forener oss i dag, enten man har kreft selv, er pårørende til noen som har kreft eller man har familiemedlemmer eller venner som har dødd av kreft. Men noe annet og sterkere som forener oss i dag, er engasjementet for livet. I dag er alle sammen ute på banen. Dette engasjementet har ringvirkninger og bidrar til miljøet i nabolaget. Over 2000 personer har meldt seg på. Vi er takknemlig, ydmyk og stolt, sier han.

Handlingsplan
Den siste taleren er varaordfører Bård Espelid.

‒ Dette er en sak der de politiske skillelinjene er fraværende og der politikerne danner et lag. Vi vil støtte Stafett for livet, for kreftrammede trenger at noen er der, både dag og natt. I stafett for livet løper ikke deltakerne mot hverandre men med hverandre, sier Espelid og trekker frem Askøy kommunes handlingsplan hvor målet er å være langt fremme når det gjelder kompetanse på kreftomsorg. Blant annet vil kommunen fokusere på barn og unge med kreft.

Stafett for livet er i gang.

Så går startskuddet for stafetten. Det er steikende sol og nærmere tretti grader, så deltagerne får beskjed om å drikke nok. De fleste går i rolig tempo, men noen jogger eller løper. Etter noen runder entrer to sykehusklovner scenen. I dag bringer de glede på Stafett for livet i stedet for på sykehuset.

Kreftforskning
Lillian Uelands foreldre, Tarald og Laila Ueland, er på plass i et telt hvor de selger cd-en Sommerfugl og bøkene Livets fargespill og Selvfølgelig vil jeg leve, som Sambåndet også har skrevet om tidligere.  De er kledd i T-skjorter med «Team Lillian» og bilde av Sommerfugls cover på.

Varaordfører Bård Eslpelid

‒ Alt vi selger, går til inntekt for kreftforskning gjennom Stafett for livet. Sparebanken Vest har kjøpt tohundre cd-er. Opptakene er gjort i Bergen og Oslo, mens miksingen er gjort i Gøteborg. På torsdag hadde vi konsert i Eid kirke i Kvinnherad hvor vi solgte cd-er. Det var veldig fint. Lillian er begravd der, forteller Tarald.

Team Lillian
‒ Jeg synes det er fantastisk at det er så mange som er her, sier Laila.

Hun forteller at Team Lillian har cirka tretti påmeldte, og at noen har kjørt fra Rogaland klokken 04.00 i natt for å være med på arrangementet.

‒ Skal dere gå selv?

Vi skal gå, men vi vet ikke hvor mange runder. Vi ser det litt an. Men det er noen som går for Lillian hele døgnet.

Konsert
Endelig er man kommet til lanseringskonserten i programmet. Schow synger og spiller keyboard, og Lambach synger og spiller fløyte. De har fått med seg Johann Sebastian Blum på cello.

‒ Vi begynner med Velkommen inn, starter Lambach.

«Grinden i mitt gjerde
Er åpen for deg
Du er velkommen inn»

Lambech synger slik at man blir berørt, kanskje fordi hun er sterkt berørt av tekstene selv.

‒ Nå kommer Sommerfugl, tittelsporet på cd-en, sier Lambach.

«En vakker sommerfugl
En vakker sommerfugl er du»

Konferansier Tony Ågotnes har besøk av sykehusklovnene.

‒ Lillians merkesak var takknemlighet. Det kan aldri bli for mye av det, sa hun. Neste sang er Takk Gud, fortsetter Lambach.

«Takk Gud for alle fargerike
mennesker som omgir meg».

De avslutter med Jeg velger å leve.

«Jeg velger å leve
Også på de verste dagene»

Melodiene og arrangementene passer godt til tekstene og fremhever innholdet.

Alle generasjoner er med på Stafett for livet.

Kreativ
Tarald Ueland blir kalt opp på scenen av Tony Ågotnes for å fortelle om datteren og cd-en.

‒ Kreftpasienter er forskjellige, og de har vonde og gode dager. Lillian var også i kjelleren, men hun kom seg opp og ble kreativ og ga ut to diktsamlinger. Vi håper de og cd-en kan være til glede for mange mennesker, sier Tarald.

Litt senere treffer vi ham idet han har hentet kaffe til Laila og seg selv.

‒ Det er en stor sak med cd-en. Det er veldig stort at John Vegard Schow ville lage musikk til diktene, og at han fikk med seg Heidi Lambach. Hun har et nært forhold til diktene. Hun opplevde at faren døde av kreft da hun var 21 år, forteller han.

Vårt oppdrag er ferdig, og jeg trekker meg tilbake mens stemningen er på topp.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.